tips hoe omgaan met teveel ideeën kunstenaar creatief schilderen

Teveel ideeën en keuzes maken

Op dit moment zit mijn hoofd vol leuke ideeën. Dit klinkt als een overbodige luxe voor een kunstenaar. Want liever teveel inspiratie dan helemaal geen inspiratie. Maar ik word er erg onrustig van. Want ik ben namelijk niet zo goed in keuzes maken. Met als gevolg dat ik met van alles en nog wat tegelijk bezig ben. Hierdoor maak ik dingen minder snel af en dit frustreert mij enorm.

Vorig jaar heb ik veel gewerkt in opdracht, waardoor er minder tijd was voor het vrije werk. Maar tijdens het schilderen voor anderen gaat mijn creatieve brein wel gewoon door. De ideeën stapelen zich op. Ik heb erg uitgekeken naar het nieuwe jaar. Ik heb het jaar 2017 gebombardeerd tot het jaar van mooie (nieuwe) projecten en het geven van workshops. Ook heb ik heel veel zin om te gaan experimenteren met nieuwe technieken en wil ik leren meer intuïtief te gaan schilderen. Maar heb ik hier wel tijd voor? En levert dit wel wat op?

Op dit moment ben ik met vijf projecten tegelijk bezig. Hartstikke leuk. Mijn ideeën willen allemaal uitgevoerd worden. En mijn op lange termijn denken en optimisme maken mijn keuzestress alleen maar groter. Ik vlieg van hak op de tak. Dus wat ga ik met alle ideeën doen? Hoe kan ik het beste keuzes gaan maken?

Hoe maak ik een overzicht

Ik zorg er voor dat de focus  alleen op projecten liggen die met het schilderen te maken hebben en mijn diensten. Keuze 1. Anders komt het niet goed (want leren illustreren lijkt mij ook fantastisch, wil een kinderboek schrijven en illustreren, op veel kunstmarkten staan, met olieverf leren schilderen, fotograferen lijkt mij ook leuk etc. etc.). Dus schrap ik de ideeën die niets met schilderen te maken hebben. Geen tijd voor en zorgt alleen voor meer afleiding en onrust. Focus! Ik maak een lijst met de projecten die ik wil uitvoeren en onderwerpen die ik wil schilderen, wekelijks bloggen hoort hier ook bij. Bepaalde ideeën bewaar ik voor later, ik mag er nog niet mee beginnen. Keuze 2. Voor mijn verjaardag heb ik van broer Koen Meloen een maandplanner 2017 gekregen. Hier plan ik op vaste dagen bepaalde projecten en de uitvoering van de ideeën. Ik laat enkele uitvoeringen wekelijks terugkeren. Dit geeft rust! Ik maak er wat moois van! Volgende maand laat ik weten of deze planning voor mij werkt.

planner voor ideeën koen en janet edens kunstenaar

Bedankt voor het lezen en deel de tips aan anderen. Heb je tips voor mij of wil je graag reageren? Laat hieronder een reactie achter.
kinderfeestje schilderen omgeving GroningenBe yourself