hoe creëer je je eigen stijl kunst Janet Edens tips

Hoe creëer je een eigen stijl?

Tante til
Foto van het Ned. Instituut Beeld en Geluid

Wil je ook graag je eigen stijl ontwikkelen met het schilderen? Het is wel belangrijk dat je een eigen stijl creëert. Het maakt je werk uniek en onderscheidend. Bij mij duurde het enige tijd voordat ik een eigen stijl had. Ondanks dat er al zo veel geschilderd is, is het mogelijk om datgene wat je gaat schilderen, anders te doen dan anderen.

Mijn valkuilen en frustraties in het begin

In het begin wist ik vaak niet wat ik wilde schilderen. Ik vond alles wel mooi, maar kon geen keuzes maken, wist nog te weinig over de materialen en techniek. Ik staarde maar wat naar het witte doek en wist niet hoe ik moest beginnen. Het kwaliteitsdoek wat ik had aangeschaft, mocht ik ook niet van mezelf bederven. Niet wetende dat je alles wat je fout hebt geschilderd, weer kunt bijwerken of zelfs kunt verwijderen.
En als ik een leuk idee in mijn hoofd had, moest iedereen uit mijn omgeving het schilderij ook nog mooi gaan vinden. Dat vond ik erg belangrijk. Ik legde de lat veel te hoog.

Ik kon al tekenen en muurschilderingen maken.  Maar hoe ga ik schilderen op doek? Ga ik abstract schilderen? Realistisch? Of juist illustratief?
Door hierover heel lang na te denken ontstonden er grote blokkades en gebruikte ik niet mijn eigen inspiraties, motivatie, en verhaal. Erg frustrerend en tijdrovend. Hieronder geef ik je tips voor het ontwikkelen van een eigen stijl. Geef het de tijd en ga vooral oefenen met techniek en materialen.

Tips voor het creëren van een eigen stijl

 1. Verzamel afbeeldingen van plaatjes die je inspireren uit tijdschriften, kranten, posters, kaarten, behang, boeken, enz. Doe deze afbeeldingen in documentatiemappen of in multomappen.
  eigen stijl creëren mixed media Janet Edens
  Mijn eigen verzameling knipsels

  Afbeeldingen van mooie kleuren en inspirerende plaatjes hang ik op een prikbord. Dit werkt heel inspirerend als je aan wat nieuws begint.
  Ik verzamel ook mooie patronen, vooral retro en vintage, deze patronen gebruik ik of laat ik vaak terugkomen in mijn schilderijen.

 2. Kies niet altijd je eigen lievelingskleuren, maar maak ook een palet met tinten die je zelf niet zo snel zal kiezen.
 3. Waardoor raak je geïnspireerd om te gaan schilderen? Denk daar maar eens over na. Inspiratie heb je nodig om te gaan schilderen. Ik krijg al inspiratie als ik naar mijn acrylverf kijk. Als ik om me heen kijk in mijn atelier inspireren eigenlijk alle materialen mij. Mijn materialen bewaar ik in mooie blikken waar ik heel vrolijk en creatief van word. Van foto’s van mooie chaotische creatieve werkplekken, bureaus of ateliers krijg ik ook zin om te gaan schilderen.
 4. Kijk niet teveel op internet is mijn ervaring. Als ik op internet op zoek ben naar leuke ideeën, thema’s of afbeeldingen, vlieg ik van hak op de tak en van onderwerp naar onderwerp. Hier word ik erg onrustig van. Ik raak al gauw overprikkeld door het grote aanbod van afbeeldingen en onderwerpen en kan mij moeilijk focussen. Onbewust ben je zo een hele tijd verder. Achteraf altijd zonde van de tijd.
  Je kunt beter naar een museum gaan, kunst- of tijdschriften gaan lezen, je map met afbeeldingen pakken.
 5. Gebruik je fantasie als je vastloopt op een bepaald thema of onderwerp.
 6. Ontdek welke materialen en techniek bij jou passen. De techniek en materialen die ik gebruik, zeggen iets over mijn gedachten en levensinstelling. Ze versterken mijn verhaal dat ik wil uitdrukken. Het complete beeldtaal bepaald mijn eigen stijl en mijn boodschap.
 7. Door veel te gaan oefenen, vaardigheden te leren en te verbeteren, ontstaat er ook een eigen stijl.
 8. Laat een bepaalde symbool of patroon in je schilderen steeds terugkomen.
 9. Laat je eigen persoonlijkheid tot uiting komen in je werken.
 10. Alleen met plezier en passie voor het schilderen, is het geweldig om een mooi kunstwerk te maken. Dus geniet vooral tijdens het schilderen. Denk niet net als mij in het begin dat je een meesterwerk gaat maken, of een gigantische prijs gaat winnen. Alsof je leven er van af hangt.

Durf vooral te maken wat jij mooi vindt, waar je veel over weet en wat jou allemaal aanspreekt, dan ben je gelukkig als kunstenaar.

Be yourself