Geen inspiratie? 10 tips hoe je aan inspiratie komt voor het schilderen

Hoe kom ik aan inspiratie voordat ik ga schilderen? Deze vraag stelde ik mij regelmatig. Voor kunstenaars en
mensen die graag schilderen is het vastlopen in het niet hebben van inspiratie of onderwerpen een van de grootste frustraties tijdens het 10 tips voor inspiratie schilderen van kunst Janet Edens schildersproces. Je wilt graag schilderen, maar je weet niet absoluut niet wat. Wat heb ik hier vaak mee geworsteld. Dan had ik mijn tubes en potten acrylverf klaargezet, alle materialen binnen handbereik, mijn schildersoutfit aan en had ik enorm zin in schilderen. En dan kon ik alleen nog maar staren naar het witte doek. Heb jij dat ook? Zin in schilderen, maar niet weten wat je moet gaan schilderen? Compleet vastlopen en totaal geen inspiratie?
Hieronder geef ik je 10 tips. Tips die mij altijd helpen en mij voldoende inspiratie en een flow geven om te gaan schilderen.

Inspiratietips

1. Leer anders kijken. Ik heb bij het Kunstencentrum Groep Groningen (heet nu VRIJDAG) de schilderscursus ‘Anders kijken’ gevolgd. Dit werd gegeven door Anne Stoer, een oud-collega van mij uit het gevangeniswezen. Deze cursus is een absolute aanrader.
Tekenen en schilderen is kijken, kijken en kijken. Door anders te gaan kijken naar de dingen om je heen zie je meer. Net als kinderen. Kinderen worden nog niet belemmerd door hun rechter hersenhelft en regels.
Tekenen is precies datgene tekenen wat je ziet.
Ik heb geleerd om op meerdere manieren te gaan kijken, waarnemen, associëren, verbeelden en vertellen. Je ontwikkelt een eigen beeldtaal met het schilderen.

2. Verzamel plaatjes uit tijdschriften, kranten, behang, posters en ansichtkaarten. En order deze plaatjes in mappen. Ik heb mappen vol verzamelingen van leuke afbeeldingen en foto’s van onderwerpen die mij inspireren Grote foto’s, kleine plaatjes van gezichten, zonnebrillen, vrouwen, mannen, mooie letters, bloemen, vlinders, graffiti, de mooiste typografie en retropatronen.
Ook koop regelmatig internationale magazines of kranten. Hier staan mooie zinnen of foto’s in.
Als ik niet weet wat ik moet gaan schilderen, pak ik als eerste mijn eigen mappen met afbeeldingen. Ik vind dan weer genoeg plaatjes die mij inspireren en mij verder op weg helpen.

3. Sta fouten toe en leer van deze fouten. Het is niet erg als iets mislukt of dat je het niet mooi vindt. Je kunt het weer wit maken en opnieuw beginnen. Je hebt in ieder geval geleerd dat het anders moet. In een later stadium kan een fout in je kunstwerk ook weer heel mooi of toepasselijk zijn. Maak dus gerust fouten, dat hoort bij het oefenen.

10 tips inspiratie schilderen kunst maken hoe krijg jij inspiratie kunst Janet Edens4. Ga een schilderscursus volgen die aansluit bij je behoefte. Zoek je verdieping, wil je meer technieken leren, wil je van anderen leren, je eigen stijl ontwikkelen? Kijk dan welke cursussen er zijn en geef je op!

Oefenen

5. Gun jezelf te tijd om te oefenen. Schilderen is oefenen en nog eens oefenen.

6. Ga niet te hard nadenken over wat je wilt gaan schilderen. Je wijkt dan nog meer af van de dingen die je graag wilt gaan schilderen. Dat werkt niet. Het wordt steeds moeilijker om ideeën op te doen.

7. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Niets moet, alles mag. Denk ook niet teveel aan het eindresultaat. Geniet vooral tijdens het schilderen en vergeet allerlei regels.

8. Het is ook heel leuk om je eigen foto’s te gaan gebruiken. Regelmatig ga ik met mijn fotocamera op pad en maak foto’s van onderwerpen die mij heel erg inspireren. Je kunt de stad in gaan en heel veel foto’s maken van de dingen om je heen, mooie kerkgebouwen, winkelgevels, terrassen, bankjes, verlichting, verkeersborden, mooie gebouwen met bijzonder architectuur, etc.
Ga wandelen in de natuur en maak foto’s van dieren, bloemen, bomen, boerderijen, etc. Deze foto’s zijn prachtige oefenmateriaal en zo kom je er ook achter wat je erg inspireert en waar je goed in bent.
Kijk om je heen. Je kunt ook inspiratie halen uit je eigen omgeving. Zoek in huis naar mooie voorwerpen om te gaan schilderen. Focus je op een bepaalde onderwerp en ga dit onderwerp uitdiepen.

Zoeker

Ga in een tijdschrift op zoek naar een grote foto. Zoek in deze afbeelding een mooi detail uit om te kaderen. Dit heb ik geleerd tijdens een cursus. Een detail kaderen. Dat doe je met het maken van een zoeker. Dit knip je zelf uit een a4-tje. Hierdoor kun je uit allerlei foto’s een mooie compositie gaan vergroten door datgene binnen de kader vergroot te gaan schilderen.

10 tips voor inspiratie kunst schilderen inspiratietips Janet Edens maak een zoeker
Een zoeker knip je uit een A-4 formaat papier

9. Kijk op YOUTUBE naar uitleg over inspiratie opdoen.
Kijk niet teveel op internet naar inspiratiemateriaal. Voor mij werkt het in ieder geval erg onrustig. Ik krijg teveel prikkels en word gauw afgeleid door allerlei andere onderwerpen die helemaal niets meer met mijn zoektocht te maken hebben. Het is heel moeilijk om je te blijven focussen. Door het surfen op internet, zit je al gauw je tijd te verdoen, is mijn ervaring. Allemaal verloren tijd die energie kosten. Je verliest het Flow gevoel.

10. Kijk in musea, galeries of kunstwinkels naar de technieken, kleurgebruik en onderwerpen van veel kunstwerken. Put hier ideeën inspiratie uit. Laat je niet intimideren of ontmoedigen dat je het niveau niet haalt of denkt dat je iets niet kunt.

O ja, ga vooral voor jezelf schilderen! Ik wilde altijd dat IEDEREEN mijn werk mooi ging vinden. Maar dat werkt totaal niet en eerder averechts. Er is altijd wel iemand uit je omgeving die het niet mooi vindt wat je maakt. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Schilder wat jij mooi vindt. Later ontdek je wie jouw doelgroep is en krijgt jouw eigen stijl een bepaalde richting waar je je helemaal happy mee voelt. Durf te veranderen, nieuwe dingen te bedenken.

Mijn inspiraties:

Mijn kunstwerken maak ik met acryl en mixed media technieken. Niemand bepaald wat ik moet gaan maken. Alles kan en alles mag. Geïnspireerd door de dingen uit mijn omgeving, mode, tijdschriften, retropatronen, vrouwengezichten, graffiti, Pinterest, grafische vormen, typografie, songteksten en soms fantasie maak ik schilderijen die mijn eigen stijl en beeldtaal bepalen.

Succes! Heb jij nog aanvullende tips?    kinderfeestje schilderen omgeving Groningen

Be yourself